Skriv ut Skriv ut

  Receptlucka nr 12 – Whiskeykola med havssalt

  Postad: 12 december, 2012 1 Kommentar
  Skriv ut recept

  Hallå Sundsvallsbor och alla andra!

  Jag personligen brukar hålla ganska hårt på traditionerna när det gäller julen och speciellt när det gäller julgodiset. Det måste bara finnas traditionell knäck och ischoklad men sedan brukar jag alltid prova ett nytt godis och är det tillräckligt bra så brukar jag låta det få komma tillbaka år efter år. I år blev den nya godismedlemmen Whiskeykola med havssalt och jag lovar den kommer att få stanna för godare kola har jag aldrig ätit.

  70 g smör
  2 dl vispgrädde
  0,5 dl Jack Daniel´s whiskey
  1 vaniljstång
  1 tsk kakao
  2 msk havssalt + 1 msk
  3,5 dl strösocker
  0,5 dl ljus sirap
  0,5 dl vatten

  Gör så här:
  1 Lägg smörpapper i en form som är ca 20 x 20 cm som du har penslat med smält smör.
  2 Blanda smör, grädde, whiskey, vaniljfrön, kakao, två msk havssalt, socker, sirap och vatten i en kastrull och låt koka upp. Koka sedan kolan på medelhög värme i 30-45 minuter. Gör kulprov för att se om kolan är färdig,
  3 Häll den färdiga kolan i formen och låt svalna i 10 minuter, strö därefter på en msk havssalt och låt svalna helt.
  4 Skär kolan i munsstora bitar och förvara i en burk med smörpapper mellan varje lager eller slå in varje kola separat i smörpapper.

  Smaka och njut!

  Kulprov:
  Häll några droppar kolasmet i ett glas med kallt vatten. Formas kolan lätt och kladdfritt till en kula är kolan färdig. Är kolan för lös kokar du lite till och gör om kulprovet.

  1 kommentar

  1. Sofia skriver:

   Skall det vara saltat eller osaltat smör? Testade med saltat och kolan blev alldeles för salt och då har jag inte ens det extra saltet på ovan sidan! Annars så var den god.

  Kommentera

  1

  Copyright © Alla rättigheter är reserverade