Skriv ut Skriv ut

  Salt kolaglass

  Postad: 13 juni, 2018 Kommentera
  Skriv ut recept

  Denna hemgjorda salta kolaglass är nog den godaste glass jag både har gjort och ätit, det kan nog bero på att jag fullkomligt älskar salt kola, eller vad tror ni? 🙂

  Den kan upplevas som lite krångligt att göra men det är det inte, det enda krukset det är att man behöver en glassmaskin. Jag äger ingen glassmaskin själv men som tur är fick jag låna våra vänners. Det är jag dem evigt tacksam för då glassen var det bästa jag har ätit i glassväg! 🙂

  6-8 port

  Salt kolasås:
  265 g strösocker
  2,4 dl vispgrädde
  15 g smör
  1-2 msk flingsalt

  Glassmeten:
  6 äggulor
  2 msk majsstärkelse
  4,8 dl vispgrädde
  2,4 dl mjölk, 3%
  2 msk strösocker
  1 tsk flingsalt

  Gör så här:
  1 Börja med kolasåsen: Häll strösocker i en medelstor kastrull och låt smälta sakta på medelhögtemperatur tills det har fått en mörkbrun färg. När sockret börja smälta i kanterna på kastrullen kan du börja vrida och skaka lite lätt på kastrullen. Hjälp inte till med en slev eller dylikt i början, sockret skall smälta av sig själv.
  2 Koka upp grädden och när sockret har blivit brunt häller du i den varma grädden, nu kan det bubbla upp så var försiktig. Sänk nu temperaturen till låg. Nu är det tags att ta en slev och röra om så att kolasåsen går ihop.
  3 Tillsätt smör och salt och blanda väl. Smaka av ifall du skall tillsätta mer salt.
  4 Låt kola såsen svalna.
  5 Fortsätt med glassmeten: Ta en stor skål och lägg ner äggulorna och majsstärkelse, vispa med hjälp av en elvisp tills det blir en jämn och fin smet. Ställ åt sidan.
  6 Värm grädde, mjölk och socker i en kastrull tills sockret har löst sig.
  7 Häll lite åt gången av den varma gräddblandningen i äggulorna samtidigt som du vispar, var försiktig så att inte äggulorna börjar tillagas, det är viktigt som sagt att du tar lite åt gången.
  8 Häll tillbaka smeten i kastrullen och låt allt bli varmt på medelhög temperatur. Vispa hela tiden tills smeten tjocknar, ta då kastrullen från plattan.
  9 Häll smeten genom en finmaskig sil i en ren skål.
  10 Vispa ner kolasåsen i glassmeten till en jämn och slät glassmet. Låt smeten svalna hel och ställ kallt i 2-4 timmar.
  11 Häll ner smeten i glassmaskinen och låt gå tills smeten blir som mjukglas. För min del tog det en timme men det beror på vilken maskin du använder.
  12 När glassen har gått klart i maskinen så häller du över den i en plastbytta eller liknande som tål frys och fryser den ett dygn.
  13 Sedan är det bara att skopa upp och äta! 🙂

  Kommentera

  1

  Copyright © Alla rättigheter är reserverade