Skriv ut Skriv ut

  Allt du inte visste om julen

  Postad: 8 december, 2011 Kommentera

  Nu har du möjlighet att imponera runt julbordet i jul med lite roliga historier.

  Visste du till exempel att…

  Under december månad delar 15 000 brevbärare tillsammans ut nästan 40 miljoner julkort i Sverige varje år, trots dagens moderna teknik. 1,5 miljoner paket delas även ut.

  Det uppskattas att ungefär 400 000 människor varje år blir sjuka efter att ha ätit gammal julmat.

  Jultomtens förebild kommer från S:t Nicholaus, en biskop i Turkiet på 300-talet, som helgonförklarades efter att ha räddat många barn från prostitution. Det är också efter honom som det engelskspråkiga namnet Santa Claus kommer från.

  USA:s president Barack Obama toppar listan över de kändisar som svenskarna helst skulle vilja skicka julkort till.

  Saffran kommer från märkena i en krokus. Varje blomma har tre märken, och för att utvinna ett kilo saffran krävs det cirka 40 000 blommor.

  Världens minsta julkort skickades 1929 till Hertigen av Windsor och var gjort av ett riskorn. Förutom adressen och en handtecknad bild stod även julhälsningen ”Till Hans kungliga höghet, Prinsen av Wales, med innerliga julhälsningar från The Joseph G”.

  Världens största julkort skickades 1968 och var 9 600 meter långt och vägde 2 ton. Hälsningen kom från amerikanska soldater och tillägnades till kamraterna i Vietnam.

  De bilder som legat till grund för jultomtens utseende här i Sverige kommer från Jenny Nyströms kända julkort. Den amerikanska motsvarigheten sägs däremot ha fått sitt utseende ifrån en Coca-Cola-reklam från 1930-talet.

  35 % visar alla julhälsningar i hemmet så att andra kan se dem, till exempel på hallbyrån. De som allra helst vill visa upp julkorten de fått, hela 46 %, är män mellan 30-49 år.

  Thomas Noons teckning Santa Clause in Camp var den som för första gången kopplade ihop jultomten tillsammans med renar och släde. Teckningen, som visar hur tomten delar ut julklappar till soldater i det amerikanska inbördeskriget, publicerades i Harper’s Weekly den 3 januari 1863.

  Stoppa mandeln i gröten är troligtvis en gammal sed från slutet av 1800-talet, då det främst handlade om vem av husets ogifta flickor som skulle få mandeln, och på så vis då även få turen att bli gift under det kommande året.

  Traditionen att ge bort julklappar kommer från de nyårsgåvor som är kända sedan antiken. En annan källa är skolornas och kyrkans firande av S:t Nicholaus dag, den 6 december, då barnen fick presenter.

  Den nordeuropeiska seden med ljus i julgranen härstammar från tron på att det skulle skydda skogsmarkens ande när andra träd under vintern tappade sina löv. Att klä granen är en gammal sed som sägs skydda mot onda väsen.

  Sex av tio privatpersoner handlar julklappar över internet.

  Julgranstraditionen kommer ursprungligen från Tyskland, där de rika reda på 1400-talet ställde in granen på julafton, som de hängde äpplen, kakor och glitter i. I Sverige infördes traditionen på allvar först på 1900-talet.

  Traditionen att skicka julkort kommer från England, där de första skickades för ungefär 165 år sedan. I Sverige blev det populärt i slutet av 1800-talet, men först under 1910-talet blev julkorten vanliga, då den kända konstnären Jenny Nyström började måla sina kända tomtar. Bland de svenska julsederna är julkortet äldre än julgranen.

  Lucias ljuskrona sägs komma från en berättelse när Lucia bär ner mat till fångar i en djup fängelsehåla, och för att kunna bära så mycket som möjligt satte hon ljusen på huvudet.

  Varje år skickas omkring 100 000 brev till Tomten i Tomteboda. Breven innehåller allt från önskelistor, presenter till kartor och tips. Vill du skicka julkort till Tomten? Här är hans adress:

  Tomten
  173 00 Tomteboda

   

  Kommentera

  1

  Copyright © Alla rättigheter är reserverade