Skriv ut Skriv ut

  Auditiondag inför Sveriges Mästerkock

  Postad: 20 september, 2013 Kommentera

  Efter flera veckors planerande var dagen här, det var dags att försöka ta sig vidare i Sveriges Mästerkock. Redan förra året då jag gjorde ett försök bestämde jag mig för att göra ett nytt försök om jag inte skulle gå vidare då. Jag tog tyvärr mig inte vidare så därför står jag här igen 🙂

  I år bestämde jag mig för att vara extra, extra, extra förberedd.

  Sist tävlade jag med varmrätten Viltskavsgryta med mandelpotatispuré och rårörda lingon, en rätt som verkligen visar vem jag är. Jag älskar vilt och jag är uppvuxen på just vilt, kanske beror det på att jag kommer från Norrland. 🙂 Trots att jag visste att maten skulle serveras kall hos juryn så tänkte jag mig inte för, mat som skall ätas varm smakar inte alls lika bra varm som kall, därför bestämde jag mig för att servera en kall rätt i år.

  Mitt val blev en dessert men jag hade lite svårt att bestämma vilken jag skulle göra, därför bjöd jag in 10 matkunniga personer som skulle hjälpa mig att avgöra om jag skulle tävla med Choklad på 3 vis eller Fruset moussehjärta täckt med jordgubbssås samt pistagenötter. Det blev en jämn kamp men Chokladdesserten vann 🙂 Vem kan motstå choklad? inte jag i alla fall och tydligen inte min privata ”jurry” heller.

  När själva tävlingsdagen kom kunde jag ta det ganska så lugnt på morgonen eftersom allt till dessert gick att förbereda dagen innan. Vid 09:00 packade vi in kylväskan och åkte till Clarion Sign där audition skulle ägde rum. När jag anlände var det redan en liten kö utanför entrén och strax innan 10:00 började produktionsbolaget att filma kön samt intervjua en del sökanden. När produktionsbolaget ansåg att de hade fått sina bilder samt sina intervjuer blev vi insläppta.

  Vi blev tilldelade några papper som skulle fyllas i samt ett kontrakt som skulle skrivas på. Efter det var det bara att vänta tills det var min och fyra andras tur att få gå in till produktionsbolagets jury. Väntan blev ganska så lång men efter fyra till fem timmar var det äntligen dags. Vi blev visade till platsen där vi fick ca 10 minuter på oss att lägga upp den rätt vi tävlade med, exakt samma tillvägagångssätt som förra året. När alla var färdiga så blev det ytterligare några minuters väntan och under den tiden spanade vi deltagare in varandras rätter och upplägg, även de två tjejer från produktionsbolaget som jobbade med denna del tittade och frågade några av oss deltagare, bl.a. mig. Jag fick väldigt positiva reaktioner från mina medtävlare men även från produktionsbolagets sida, det var väldigt kul eftersom att det det fick jag inte förra året.

  När vi blev insläppta till juryn fick vi ställa oss på led med ett bord framför oss där vi skulle ställa våra maträtter. Precis som förra året fick vi alla presentera oss och berätta kort om oss själva och berätta vad vi hade lagat, sedan provsmakade juryn samtliga rätter. Juryn bestod av två kvinnor denna gång och det smakar ungefär en tesked av varje rätt, denna gång tyckte jag juryn var mycket mer engagerad och intresserad så det var ju kul men när det skulle provsmaka min rätt tittade de förbi mig och vände sig till min assistent och sa ”då har du också en del i denna rätt” eftersom jag och min assistent Ulrika hade kommit överens om att hon inte skulle säga något under denna dag just för att produktionen inte skulle uppfatta det som att hon hjälpte mig på ett felaktigt sätt, därför svarade jag juryn ”nej hon har inget med denna rätt att göra förutom att hon har inväntat mina direktiv hur maten t.ex. skulle läggas upp osv.

  Efter provsmakningen blev vi tillbakavisade till samma ställe som tidigare för att invänta om man skulle få ett nej eller ett kanske. Ett kanske betyder att de eventuellt ringer före klockan 19:00 och meddelar att man har gått vidare, ringer de inte så har man alltså inte tagit sig vidare till dag 2 där man skall laga en maträtt på 40 minuter som man sedan presenterar för tv-juryn.

  Under tiden vi väntade på svar satt en ur produktionen med oss och pratade och då fick vi ställa vilka frågor vi ville eller bara sitta och prata om vad som helst. Självklart ställdes massor av frågor om hur urvalsprocessen gick till och det hon sa var att lagade man toppenbra mat så gick man självklart vidare men några av oss trodde inte riktigt på det utan det berodde nog en hel del på hur man var som person också men hon vidhöll att lagade man kanonmat så var man självklart vidare i tävlingen.

  Min man trodde att jag skulle ha en bra chans att ta mig vidare och det baserade han på vad mina medtävlare hade att säga om hur det gick för mig inne hos juryn samt hur Ulrika tyckte det hade gått. Detta gjorde mig naturligtvis mig lite hoppfull 🙂

  Efter ett tag var juryn klar och alla tävlande som fortfarande väntade på svar samlades vid hotellets entré. I min grupp som var inne hos juryn var 3 av 5 som fick ett kanske, tyvärr var jag inte en utav dem 🙁

  Under mitt 43-åriga liv har jag aldrig någonsin känt mig diskriminerad men nu har jag fått uppleva det för första gången och det kan jag säga är inte en trevlig upplevelse. Jag är helt säker på att jag hade tagit mig vidare till dag två om jag inte hade haft ett funktionshinder, sedan är jag dock inte alls säker om tv-juryn hade skickat mig vidare. Detta baserar jag på en rad olika saker som t.ex. hur många tävlande det var, hur både medtävlanden och vissa ur produktionen reagerade på det jag hade lagat och dessutom vet jag att jag kan laga väldigt bra mat.

  Det positiva i årets tävling var att jag har kommit i kontakt med en annan tävlande och jag hoppas det blir en nära vän med tiden, sedan hoppas jag att jag får kontakt med en annan tävlande också och den personen hållar jag tummarna för.

  Kommer jag att söka igen? I skrivande stund vet jag inte men man skall aldrig säga aldrig 🙂 I USA´s upplaga av MasterChef 2012 vann Christine Ha som var helt blind och hade hjälp av en assistent så vi får se hur jag gör inför nästa år.

  _DSC2455
  _DSC2452
  _DSC2463
  _DSC2469
  _DSC2475
  DSC_0018
  _DSC2482
  _DSC2485
  _DSC2490

  Kommentera

  1

  Copyright © Alla rättigheter är reserverade