Skriv ut Skriv ut

  Riktigt jävla förbannad

  Postad: 29 november, 2016 Kommentera

  arg
  forsakringskassan-logo
  Jag blir riktigt jävla förbannad när jag får höra att Försäkringskassan  gör stora skillnader och då menar jag STORA skillnader på 2-års omprövningarna runt om i landet när det gäller personlig assistans.

  För en liten stund sedan fick jag reda på att minst 3 funktionsnedsatta (2 av dem känner jag till ganska så väl) precis har genomgått sina omprövningar. Deras omprövningar skedde via telefon och tog ca 4 minuter vardera och de fick behålla sina timmar som de har haft tidigare. Vilket är helt riktiga beslut om man frågar mig.

  I slutet på förra året var det dags för min omprövning, jag fick sitta flera timmar med handläggaren från Försäkringskassan och svara ingående på frågor om mitt liv som t.ex. sover du naken eller inte, hur många minuter sitter du på toaletten när du kissar respektive bajsar, hur många minuter tar det att äta, hur många minuter tar det att ta på ytterkläderna osv. Jag var också tvungen att försvara varje minut i de olika momenten. Dessutom skulle en ADL-utredning göras vilket bl.a. innebär att en arbetsterapeut stå bredvid mig under tiden jag duschar och observera för att sedan kunna skriva ett intyg till Försäkringskassan.

  Efter drygt 10 år ansåg Försäkringskassan att jag inte längre har samma hjälpbehov så de drog ner mina timmar med 168 timmar i månaden vilket motsvarar SJU HELA DYGN i månaden. Detta skedde trotts att jag kunde visa upp läkarintyg på att jag har samma hjälpbehov som tidigare och dessutom att jag har blivit något sämre.

  Jag blev tvungen att anlita en advokatbyrå för att överklaga och undertiden vi väntar på det slutliga beslutet såg de till att jag fick tillbaka samtliga timmar. Det är i skrivande stund fortfarande inte klart hur det bli med det slutliga beslutet på mina timmar

  Det är otroligt skönt för de funktionsnedsatta som inte behöver genomgå det jag går igenom och det är så jag tycker det skall vara. Antingen beror det på att handläggarna har en extremt hög arbetsbelastning och därför tummar på sina arbetsuppgifter eller så finns det handläggare som faktiskt inser att funktionsnedsatta inte begär mer timmar än vad som behövs.

  Jag väljer att tro på det senare alternativet för jag vet att jag och många andra funktionsnedsatta tycker att denna lag är fantastisk men vi skulle inte begära fler timmar än vad som behövs. Vi vill bara leva så normalt det bara går utefter de förutsättningar vi har, helt enkelt ett liv som vem som helst.

  Kommentera

  1

  Copyright © Alla rättigheter är reserverade