Blogg, Födelsedagar, Lyx, Nära & Kära, Restauranger i Sverige, Stockholms restauranger, Vardagslyx

Restaurang Frantzén

Sveriges nu enda 3-stjärniga restaurang ligger i Stockholm och heter Frantzén, jag hade nöjet att besöka den förra torsdagen tillsammans med våra vänner Mia och Micke 😀

Mia har nämligen fyllt jämt så vi ville fira henne ordentligt!

Hur jag en försöker beskriva denna kväll för nära och kära i ord så går det inte, man måste helt enkelt uppleva den! 😀 Matupplevelsen och servisen var outstanding och jag kan varmt rekommendera den!!!

Mitt betyg blir utan tvekan 5 av 5.

Redan när man klev in i restaurang andades det både ett lugn och en lyxig känsla! 🙂 Vi hängde av oss och blev visade till hissen som tog oss längst upp till restaurangens loungeavdelning som kändes som en härlig vardagsrum med det där lilla extra.

Champagnevagnen rullades fram och vi valde mellan tre olika alternativ, valet föll på Amour de Deutz från 2011.

Jag gillar Deutz-champagne och just denna var helt otroligt god och att få dricka den ur dessa glas var helt magiskt! 😀 Glasen är av märket Zalto och finns att köpa HÄR för den som är intresserad.

Strax efter den första skålen fick vi in ett fyrverkeri av olika små aptitretare som den ena efter den andra gav mer och mer mersmak 🙂

Den första aptitretaren som serverades var, röda skaldjur med rotselleri, fänkål och vanilj.

Den andra aptitretaren var en, salt ”macaron” med anklever, körsbärskompott, majs och shiso.

I den tredje aptitretaren hyllades Tore Wretman med en ”råraka”.

Den fjärde och sista aptitretaren var en spröd krustad fylld med kalv, boquerones, melon och libbsticka.

Samtliga aptitretare som fyrades av var en fullkomlig smakexplosion var och en för sig och samtliga var fantastisk goda, jag har dock två favoriter och det är ”rårakan” och krustaden 😀

När den sista aptitretaren var uppäten visades vi till nästa upplevelse som var en ingående beskrivning av kvällens ingredienser. Under hela den här tiden fylldes våra glas på med champagnen vi valde när vi kom.

Efter att vi fått kunskap om ingredienserna som menyn skulle innehålla fick vi ta hissen ner en våning där restaurangen låg. Vi fick börja med att kika in i deras vin”källare” för att sedan tas emot av nästa person som gav oss en kort introduktion av köket och hur kockarna jobbar samt att de presenterade sig och berättade vilket land de kom ifrån.

När vi hade satt oss började kvällens servering 😀

Den första rätten vi serverades var pilgrimsmussla och kungskrabba med kyld kålrabbi ”dashi” till denna rätt fick vi dricka Sake, Dewazakura ICHIRO NAMA

Rätt nummer två serverades det havskräfta med nishikiris. ”choron” och smörenulision. Vinet till denna maträtt var Ürziger Würzgarten Kabinett.

Nästa rätt var en chawanmushi med nejlikaolja, tryfferad kålbuljong och jordärtskocka. Vinet till denna var samma som ovan.

Jag önskar man vore nära vän med Björn Frantzén för det här var den godaste fiskrätt jag någonsin ätit i hela mitt 51-åriga liv!!! 😀 Denna sås var magisk så jag frågade om jag inte kunde få receptet 😀 Receptet fick jag inte av förklariga stjäl men nästan exakt detta recept finns med i restaurangens kokbok så en signerad sådan fick följa med hem! 🙂

Till denna piggvar med ”frantzén selection” kaviar, oxiderat vin och rostade pinjenötter fick vi dricka vinet Carton – Charlemagne Grand Cru från 2017.

Presentation av de nästkommande två vinerna av en eminent servitör! Servicen är top notch, de lägger märke till saker jag aldrig har varit med om förut 🙂

Det här är den lyxigaste french toast jag någonsin har ätit 🙂 Den serverades med grillad ål, sjöborre och dubbelmarinerad biff. Till rätten drack vi Barbeito Madeira Rainwater Reserva.

Vår nästa rätt serverades i en liten skål med öron och den innehöll lök, lakrits och mandel 🙂 En otroligt cool maträtt som var spännande och god!

Rätt nummer 7 var ren ”málà” med murkla och havtorn. Till renen serverades ett helt ljuvligt frasigt bröd. I glasen fick vi det röda vinet Californio Syrah.

Den näst sista maträtten var fryst limemarshmallow med sake, kokosnöt och matcha.

Vinet de hade parat ihop maträtten med var denna Muscato Dásti D.O.C.G. från 2020.

Sist ut var denna helt magiska dessert! Jag har aldrig någonsin över huvudtaget ätit en så otroligt god dessert i hela mitt liv!!! Vi fick romrussinglass med riven fryst foie gras och till det en tonkabönsvåffla. Det går faktiskt inte med ord beskriva hur gott det var men jag kan säga såhär, jag äter aldrig romrussinglass då jag inte tycker det är gott överhuvudtaget och anklever har jag givetvis ätit tidigare men det är ingen stor favorit hos mig. Nu förstår ni kanske att jag blev förvånad över att jag fullkomligt föll som en fura över desserten 😀

Vinet vi drack till glömde jag att ta en bild på men det var Château Suduiraut från 2002.

Dagen till ära fick vi möjligheten att träffa kocken själv Björn Frantzén 😀

När middagen var avslutad återvände vi till ”vårt vardagsrum” där de hade ordnat en överraskning till Mia 😀 De hade snappat upp under middagen att vi firade henne och i och med detta ville de bjuda på tårta och ett varsitt glas champagne. Tårtan var supergod men tyvärr kommer jag inte riktigt ihåg vad den innehöll.

När tårtbiten var uppäten och champagnen urdrucken återgick vi till den sista delen i deras servering som var ett godistorn som var fylld med olika praliner. Vi fick även små eclair, till detta tog vi in kaffe och avec.

Godistornet uppifrån och ner;

Åkerbär med peppar och marshmallow.

Montélimar, pistage, kastanj och lingon.

Seg beta med lagrad violvinäger och saltlakris, Kola med fermenterad vitlök.

Vit choklad med blåbär och yuzu, Mjölkchoklad med valnöt och karljohansvamp.

Krusbärsmarmelad med wasanbon och citronverbena.

Nu var vi mätta och belåtna 😀 Planen var definitivt att gå hem men när jag fick syn på att restaurangen hade en cigarrbalkong gick det ju inte att avstå denna upplevelse så det fick bli till att bolma lite 😀

De sista raderna i detta inlägg blir, visst det kostar en del att besöka restaurang Frantzén men för personer som brinner för mat och upplevelser och har det som ett stort intresse så är det värt varenda krona.

2 Kommentarer

  1. Woooow vilken smakupplevelse!! Förstår att denna restaurang föll er i smaken 👍🤩

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*