Hem » Att arbeta hos mig

Att arbeta hos mig

Jag är född 1970 och har haft personlig assistans sedan 1992, vilket innebär två år innan LSS – Lagen om Stöd och Service trädde i kraft. Efter en ansökan till kommunen om personlig assistans gick de in med resurser enligt SoL – Socialtjänstlagen.

Från början hade jag 6 timmar assistans / dygn och idag har jag 24 timmar vaken assistans / dygn plus ett antal dubbelassistanstimmar.

Sedan 2004 driver jag min personliga assistans i eget bolag i Tyresö, söder om Stockholm där jag bor i ett radhus tillsammans med min man.

Det absolut viktigaste för mig är att personkemin klickar mellan mig och de personliga assistenter som arbetar hos mig och att de behärskar det svenska språket perfekt i tal och skrift. Fungerar inte dessa två saker så finns det inget att bygga vår framtida relation på. Självklart finns det även en hel del andra saker som också måste fungera.

De personliga assistenter som arbetar hos mig idag är runt min ålder + – ca 10 år och de arbetar dag, kväll, helg samt nattpass i ett så kallat rullande fyra veckors schema. De är flexibla och punktliga och har inga problem att ställa upp för varandra eller mig när det gäller att byta pass, jobba över eller komma tidigare och hoppa in när kollegor är sjuka. Det assistenterna assisterar mig med är bl.a. personlig omvårdnad, intimhygien, hushållssysslor, trädgårdssysslor och en hel del annat.

Det är viktigt för mig att assistenterna och jag har någorlunda lika intressen eftersom vi umgås många timmar i veckan med varandra. Mitt största intresse är matlagning och att  arrangera olika middagar / fester / tillställningar för nära och kära och till den kategorin hör även mina assistenter. Jag har även ett stort intresse för att resa och det innebär att assistenterna kan behöva följa med på kortare och längre resor både inom och utom Sveriges gränser samt ha en stark rygg då det blir en del lyft vid dessa tillfällen. Ytterligare ett stort intresse är samtliga högtider men speciellt midsommar och jul.

Det är också viktigt att mina personliga assistenter har lätt att samarbeta med olika typer av människor eftersom de behöver fungera i flera av mina olika världar. I mitt hem finns min man, i mitt arbete som bloggare finns samarbetspartners, på min fritid finns familj och vänner. Assistenterna måste därmed ha lätt att flyta mellan olika roller och världar, och inte ha problem med att ta ett kliv fram eller tillbaka när det så krävs.

Enligt övervägande av mina tidigare assistenter och nuvarande assistenter säger sig ha haft roligt och har roligt på arbetet men att det mellan varven kan bli en del stillasittande om jag umgås med familj/vänner, tittar på film, sitter vid datorn eller är sjuk.

Avslutningsvis kan jag nämna att de flesta av mina assistenter genom åren har arbetat flera år hos mig innan de väljer att ändra inriktning i livet. Det är inte ovanligt att man arbetar hos mig 4-13 år. ☺