Blogg, Bloggen

Är det mitt ansvar eller inte?

För omkring tre veckor sedan läste jag något på nätet som jag har funderat på sedan dess. Det handlade om hur stort ansvar man har som bloggare över vad man förmedlar ut till sina följare, speciellt bloggare / influenser som har 1000-tals följare.

Till den kategorin tillhör jag eftersom ni är flera tusen som följer mig bland mina slevar och kastruller samt ser lite glimtar från mitt liv.

Under de år jag har bloggat om mat och mitt liv har jag upprepade gånger fått kommentarer eller mail om allt ifrån hur jag kan laga mat med kyckling, fisk och kött, att jag inte använder ekologiska råvaror till att jag använder för mycket grädde eller för lite smör eller att jag inte använder råvaror som är i säsong eller för den delen inte kokar ris på det moderna sättet osv.

Jag får också höra att jag borde bli en hälsoblogg och äta bättre mat så att jag gå ner i vikt och inte vore så fet.

De som kommenterar eller mailar skriver också mellan varven att självklart kan jag inte göra allt men eftersom jag har så många följare kan jag sprida ringar på vattnet och jag kan på det sättet få människor att göra bättre val i sina liv.

Från början när jag började blogga om mat så var det för att jag ville samla mina recept på ett och samma ställe på nätet då det är lättare för mig än att slå upp i flera olika kokböcker p.g.a. mitt funktionshinder. Att mina recept sedan blev omtyckta och populära av så många är ju helt fantastiskt och underbart! 😀

Jag har faktiskt aldrig någonsin tänkt på att jag skulle kunna påverka helt okända människor för mig, att ta beslut p.g.a. det jag skriver och lägger upp. När jag tänker på det lite närmare så kanske det inte är så konstigt att personer kan välja och ta beslut efter vad jag lägger upp och tipsar om.

Min blogg fylls av det jag tycker om och det jag tycker är roligt. Bland det roligaste jag vet är att planera och arrangera mindre och större tillställningar med allt ifrån att söka efter inspiration till att ge en liten goodiebag till gästerna när de går hem för kvällen. Jag älskar också att laga mat som är enkel och med färre ingredienser och smakar fantastiskt gott! 😀 Pricken över i:et är ju att det är så många där ute i cybervärden som också gillar det jag gör.

MEN HAR JAG ETT ANSVAR GENTEMOT MOT ER?

Måste jag välja “bättre” produkter, råvaror, utesluta vissa saker ur mina recept, välja andra material i kläder och inredning, ta tåg istället för flyg mm mm.

ÄR DET VERKLIGEN MITT ANSVAR ATT SE TILL ATT NI FÖLJARE GÖR BÄTTRE VAL I ERA LIV, SKALL DET VERKLIGEN LIGGA PÅ MIG?

Tycker ni att vi som som når ut till en större mängd människor med våra blogginlägg, instagrambilder och vloggar m.fl. har ett ansvar att se till att ni följare gör bättre val i livet?

Kanske….. eller….. kanske inte….. men det vore väl egentligen ganska dumt av mig att inte försöka göra världen lite bättre!? Då kommer nästa fundering, vad skall jag i så fall välja att försöka förbättra?! Det jag tycker är viktigt eller vill fokusera på tycker inte följare A och B att jag skall göra och följare C och D tycker jag skall försöka påverka något jag absolut inte tycker är viktigt.

Jag känner att jag har ett stort ansvar gentemot mig själv och de absolut närmaste i min omgivning men jag orkar nog inte ta ansvaret för hur ni där ute lever era liv och vad ni tar för beslut.

Hur tänker ni där ute i cybervärden? Har jag ett ansvar? Skall jag endast köpa lokala råvaror och sluta köpa importerade? Skall jag hålla mig till svenska företag?

Hur är du som person, blir du påverkad av bloggare / influensers?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*