Skriv ut Skriv ut

  Cuba Libre

  Postad: 4 maj, 2013 Kommentera
  Skriv ut recept

  Cuba Libre har vid mer än ett tillfälle erhållit nöjet att benämnas med epitet ”Världens mest populära drink”. Bakom de idag relativt simpla ingredienserna ligger en story väl värd att nämna.

  Vi befinner oss på Kuba, under det Spansk-Amerikanska kriget vid sekelskiftet. En grupp permitterade soldater tillhörande de amerikanska signaltrupperna har samlats vid en bar i Old Havanna. Ganska snart anländer en kapten till baren och beställer en drink bestående av rom och cola med is och en limeklyfta. Intresset för drinken väcks hos de övriga soldaterna, då kaptenen nöjt inmundigar sin nykomponerade drink – och ganska snart får bartendern snabbt vaska fram en ny omgång av kaptenens uppfinning till de övriga.

  I samband med att ännu en omgång anländer till borden föreslår en av soldaterna att man gemensamt skall skåla ”Por Cuba Libre” – för att fira det nyligen befriade Kuba. Kaptenen nappar på förslaget och ropar ut ”Cuba Libre” varpå samtliga unisont svarar upp med ”Cuba Libre” och glasen höjs. Drinken Cuba Libre är född.

  Cuba Libre

  1 drink

  6 cl mörk rom
  2 cl färskpressed limejuice
  Coca Cola

  Gör så här:
  1 Fyll ett högt glas (highballglas) med is.
  2 Häll i rom och limejuice.
  3 Fyll på med Coca Cola.
  4 Garnera med en limeklyfta.

  Kommentera

  1

  Copyright © Alla rättigheter är reserverade