Skriv ut Skriv ut

  Långkokt lammstek i olivolja

  Postad: 29 mars, 2012 Kommentera
  Skriv ut recept

  Detta lagade jag till påsk förra året och det blev riktigt gott! Det kanske blev en aningen för syrligt, nästa gång byter jag nog ut citronen mot en lime.

  6-8 port

  1 lammstek med ben (2-3 kg) eller 2 lammstekar utan ben (à 1-1 1/2 kg)
  1 apelsin
  1 citron
  4 vitlöksklyftor
  10 kvistar färsk timjan
  1 kvist rosmarin
  4 lagerblad
  ca 5 dl olivolja
  salt
  svartpeppar

  Gör så här:
  1 Sätt ugnen på 125°C.
  2 Skölj/skrubba citrusfrukterna. Riv/raspa skalet utan att få med det vita. Skala och pressa, eller hacka, vitlöksklyftorna. Hacka örterna. Grovkrossa kanelstång och lagerblad. Blanda detta med 1 tsk salt och 1-2 tsk svartpeppar.
  3 Gnid in köttet med blandningen. Tryck ev in en del av kryddblandningen i de nätade stekarna där benet suttit. Eller ta bort nätet och krydda in- och utvändigt och bind sedan upp med steksnöre.
  4 Lägg köttet trångt i en ugnsform med höga kanter. En kastrull som som tål ugnsvärmen går också bra. Häll i oljan, den ska täcka köttet till minst hälften, gärna mer.
  5 Täck formen med ugnsfolie. Tryck till så att det blir riktigt tätt. Ta sedan ett lager till. Det är viktigt att det blir så tätt som möjligt.
  6 Ställ in i ugnen i ca 5 timmar. Vänd ev köttet efter halva tiden – det är dock inte nödvändigt. Låt gärna köttet stå framme en stund innan folien tas bort.
  7 Skär upp köttet i skivor och lägg upp på ett serveringsfat. Skeda över lite varm kryddig olja vid serveringen.

   

  Kommentera

  1

  Copyright © Alla rättigheter är reserverade